Jumaat, 25 Mei 2012

SOTONG SUMBAT PULUT BERSOS PERCIK

BAHAN-BAHAN


600-700 gm sotong putih
2 cawan beras pulut-rendam 1 jam
1 1/2 cawan santan kelapa
garam secukup rasa


BAHAN SOS PERCIK


10 gm bawang putih 
30 gm bawang merah
30 gm halia
5 batang serai
5 tangkai cili merah 
20 gm kunyit hidup 
10 gm lengkuas
2 keping asam keping
40 gm gula melaka
100 ml santan
100 ml minyak
garam secukup rasa


-CARA MEMBUATNYA-


* kukus beras pulut hingga setengah masak,kemudian angkat & gaulkan 
   bersama santan yang telah di campur dengan garam.Dan kukus lagi
   sekali hingga masak.


* sumbatkan pulut yang telah siap di masak ke dalam sotong & sematkan
   bahagian hujungnya dengan lidi.Panggang sotong hingga masak.


* Untuk sosnya,kisar hancur bawang merah,bawang putih,halia,kunyit,serai
   cili merah,lengkuas.


* panaskan minyak tumis bahan kisar hancur hingga naik minyak & naik bau.


* masukkan asam keping,gula melaka,santan masak hingga sos pekat & 
   perisakan dengan garam.


* curah sos pekat atas sotong panggang,hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan