BAHAN-BAHAN
600-700 gm sotong putih
2 cawan beras pulut-rendam 1 jam
1 1/2 cawan santan kelapa
garam secukup rasa
BAHAN SOS PERCIK
10 gm bawang putih
30 gm bawang merah
30 gm halia
5 batang serai
5 tangkai cili merah
20 gm kunyit hidup
10 gm lengkuas
2 keping asam keping
40 gm gula melaka
100 ml santan
100 ml minyak
garam secukup rasa
-CARA MEMBUATNYA-
* kukus beras pulut hingga setengah masak,kemudian angkat & gaulkan
bersama santan yang telah di campur dengan garam.Dan kukus lagi
sekali hingga masak.
* sumbatkan pulut yang telah siap di masak ke dalam sotong & sematkan
bahagian hujungnya dengan lidi.Panggang sotong hingga masak.
* Untuk sosnya,kisar hancur bawang merah,bawang putih,halia,kunyit,serai
cili merah,lengkuas.
* panaskan minyak tumis bahan kisar hancur hingga naik minyak & naik bau.
* masukkan asam keping,gula melaka,santan masak hingga sos pekat &
perisakan dengan garam.
* curah sos pekat atas sotong panggang,hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan